Правила за работа с кафе машината

Полезни съвети

Кафемашината, както всяко друго кухненско оборудване, се нуждае от грижа и уважение. Всички основни правила за употреба са посочени в инструкциите за употреба, които всеки собственик трябва да знае отлично.


Но понякога, дори знаейки инструкциите и последствията от лошото боравене с механизма, губим от поглед важни препоръки:

  • Как правилно да започнете процеса на приготвяне на кафе;
  • Как да се грижим за подвижните механизми;
  • Кои продукти е най-добре да използвате;
  • Как правилно да изключите кафе машината.

За последната точка ще говорим по-подробно.

Изключване на кафе машината от контакта

Във всеки дом и офис има много домакински уреди, които са постоянно свързани към мрежата. Какво ще кажете за кафе машината? Има ли нужда да го изключите напълно или е достатъчно просто да прекратите сесията за варене?

Нека подходим към въпроса подробно. От инструкциите за всяка кафе машина знаем, че когато е свързана към мрежата, тя започва да работи – нагревателният елемент се нагрява и съответно налягането вътре в купата с вода се увеличава, което може да доведе до непредвидени последици.

Въпреки че отоплителната система работи циклично – отопление и охлаждане, подобни натоварвания могат да доведат до повреда на оборудването. Има и огромна загуба на електроенергия.

Режими на изключване на кафе машината

В зависимост от модела и функционалността се препоръчва да изключите кафе машината, както следва:

  1. Включване на режим на готовност – не всяка кафе машина има тази функция, но тя ще ви помогне да предотвратите нагряването на елементите и да спестите електроенергия (можете да прочетете как да настроите такава система в инструкциите).
  2. Бутон за изключване на дисплея – натискането на бутона уведомява машината, че всички процеси трябва да бъдат завършени. Той автоматично извършва всички процеси на почистване и се подготвя за „почивка“.
  3. Деактивирането на цифровите системи става чрез натискане на малък бутон, обикновено скрит отстрани или отзад на кафе машината.
  4. Изключването от мрежата е препоръчително, ако заминавате за дълго време или не планирате да използвате автомобила.

Всички тези правила са лесни за спазване у дома, но какво да правите в офисите, където потокът от желаещи да пият кафе не свършва през деня?

Първо, не купувайте битова кафемашина за вашия офис – само професионално оборудване може да се справи с такива натоварвания. На второ място, той трябва да бъде оборудван със система за заспиване или режим на готовност. Само така ще можете да пестите енергия и да следите състоянието на вашето кафе оборудване.

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане