Правилната вода за вашата кафе машина

Полезни съвети

Правилната вода за вашата кафе машина

Кафето се състои от 95% вода, така че за да приготвите „правилното“ кафе с ярък вкус и аромат, се нуждаете от чиста филтрирана вода. Но какво е „добра“ вода за приготвяне на перфектно кафе? Ние ще ви кажем каква вода да изберете за вашата кафе машина!

Характеристики на „правилната“ вода за кафе машини

Следната таблица показва характеристиките на водата, препоръчани от водещите баристи за приготвяне на кафе:

ХарактеристикиНай-добър показателПриемлив диапазон
МиризмаПълна липса на всякакви миризми
ЦвятПрозрачен
хлор0 mg/l
Разтворени частици150 mg/l75 – 250 mg/l
Калциева твърдост4 гран или 68 мг/л1 – 5 гран или 17 – 85 мг/л
Алкалност40 mg/l38 – 42 mg/l
pH7.06,5 – 7,5
Натрий10 mg/l9 – 11 mg/l

хлор

Разбира се, вкусът на хлор ще изкриви вкуса на приготвената напитка, така че съдържанието му във водата трябва да бъде нула.

Обща минерализация

Използването на твърда или минерализирана вода прави вкуса на кафето мек. Използването на твърде мека вода обаче също разваля вкуса на кафето. Важно е да се намери „златната“ среда.

Калциева твърдост

Твърде високата твърдост на водата (наличието на голям брой частици Ca++ и Mg++) не само разваля вкуса на приготвеното кафе, но също така причинява повреда на устройството и необходимост от ремонт на кафе машината.

Алкалност

Използването на вода с висока алкалност влияе отрицателно върху извличането на вкусовите и ароматни компоненти от смлените кафеени зърна.

pH

Използването на вода с високо ниво на pH (повече от 7,5) неизбежно влияе върху намаляването на яркостта на вкуса на напитката.


Филтрираната вода подходяща ли е?

За съжаление водните филтри, инсталирани в кафе машини, не могат да се справят с твърде „твърда“ вода. С течение на времето солите и минералите на „твърдата“ вода все още образуват утайка, която намалява налягането на водата при приготвяне на кафе и причинява шум, когато машината работи.

Домакинските филтърни кани се справят с премахването на миризми и вкусове от чешмяна вода, но не омекотяват правилно водата. Те също не дават оптимални показатели за минерализация на водата.

Ето защо в елитните кафенета, в допълнение към инсталирането на филтър в бункера за вода, те също така свързват филтър за обратна осмоза към кафе машината. Но те са скъпи, така че не всеки може да си позволи да свърже филтърна система за обратна осмоза към кафе машината у дома.

Или може би купете бутилирана вода за кафе машината?

Като опция можете да закупите бутилирана вода с обща минерализация от 75 mg/l до 250 mg/l, но без наличието на йод, флуор и др.

Желателно е етикетът да носи маркировките SCAA и SCAE, показващи съответствието на водата с международните стандарти. По този начин добрата бутилирана вода може да се използва за кафемашина без инсталиране на омекотител, ако нейният параметър на твърдост е в приемливи граници.

Как да измерим твърдостта на водата?

Потопете тест лентата във вода за няколко секунди. Извадете го от водата, изчакайте една минута и вижте колко ивици се появяват или квадратчета стават червени и сравнете резултата с данните в таблицата от инструкциите за кафе машината .

Експериментирайте с различни марки бутилирана питейна вода и на базата на получения вкус на напитката изберете тази, която ви позволява да направите идеалното кафе за вас!

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане