Почистване на кафе машина Saeco

Полезни съвети

Професионалното оборудване изпитва огромни натоварвания през работния ден. Всичко това може да доведе до бързо износване на техническите части и образуване на ръжда, котлен камък и излишни соли. Кафемашините Saeco не са изключение и изискват повишено внимание и навременна поддръжка.


За да удължите живота на машината, е необходимо да почистите и изплакнете работния механизъм. Водата и нейните микроелементи могат да разрушат целостта на частите, което от своя страна ще доведе до повреда на оборудването и влошаване на вкуса и качеството на произведената напитка.

Естествено, по-добре е да поверите ремонта на професионалисти. Фирма Ravebel предлага пълен набор от услуги за ремонт на кафе оборудване. Рутинното почистване обаче може да се извърши независимо, като се използват правилните продукти за грижа за оборудването.

Специализирани почистващи продукти

За да се отървете от котления камък и солта, трябва да използвате специални продукти с различни ефекти:

 • Премахване и предотвратяване образуването на котлен камък – прахообразни и течни продукти;
 • Мини-таблетки, предназначени за почистване на водоснабдителни системи;
 • Почистващи филтри.

С правилна и навременна грижа, кафе машината ще ви служи дълго време и ще зарадва посетителите с отличното качество на кафето.

Инструкции за поддръжка на кафемашина Saeco

За безпроблемна работа на кафе оборудването е необходимо то да се почиства поне 5 пъти годишно. Трябва да обърнете внимание и на общото състояние на кафемашината и качеството на кафето, възможни са чести запушвания поради качеството на водата и използваните суровини. Следователно процедурите за почистване могат да се извършват по-често.

По принцип целият процес не е сложен и не изисква специална подготовка. Ето основните стъпки за правилно почистване на вашето оборудване:

 1. Едно от основните условия за отлична работа е изборът на почистващ препарат, който е подходящ за конкретна марка кафе машина и нейните компоненти.
 2. Приготвяне на разтвора – стриктно следвайте инструкциите, за да избегнете непредвидени последствия.
 3. Поставете течния или твърдия (таблетен) разтвор в купа с вода или устройство за приготвяне на напитка.
 4. Ако имате автоматична кафе машина Saeco, натиснете бутона за почистване, ако е ръчна или полуавтоматична, стартирайте процеса на приготвяне на кафе няколко пъти подред за по-щателно почистване.
 5. Механизмът за варене също трябва да бъде почистен – автоматичните кафемашини самостоятелно сигнализират за достатъчно ниво на замърсяване и необходимостта от „почистване“ на механизмите. Тук най-често се използва препарат за почистване на таблетки, който е по-удобен и ефективен за използване.
 6. Изплакнете колата с вода няколко пъти – химикалите могат да останат върху частите на машината, така че трябва да преминете през няколко цикъла на измиване с вода.

Може да има допълнителни функции и стъпки извън основните стъпки за почистване. Всичко ще зависи от модела на кафе машината и нейните технически характеристики, които можете да прочетете в инструкциите за използване на оборудването.

Що се отнася до машините за приготвяне не само на кафе, но и на други напитки, технологията на почистване е много сходна. Допълнителна трудност е замразената млечна пяна, която може лесно да се отстрани, като следвате всички стъпки за почистване:

 • Приготвяне на разтвора.
 • Почистване на механизма за подаване на мляко – малък маркуч се спуска в химически разтвор.
 • За автоматична кафе машина Saeco стартирайте режим на самопочистване; за ръчна кафе машина започнете да приготвяте млечна пяна.
 • Самата автоматична машина измива вътрешните механизми с вода.
 • В ръчна кафемашина трябва да стартирате процесите няколко пъти и след това да изплакнете обилно тръбите за подаване на мляко с вода.

В случай на силно износване на части и прекомерно покритие със солни отлагания е необходимо оборудването да се разглоби и да се почисти всяка част поотделно със специализирани химикали.

Всичко, свързано с ремонта на професионално кафе оборудване и подмяната на свързаните с него части, е най-добре да се повери на специалистите на нашата компания. Винаги можете да получите съвет за ремонт, наем и закупуване на суровини за кафенета и ресторанти, както и да удължите живота на вашата кафе машина.

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане