Как да използвате кафемашина с капсули Bosch

Полезни съвети

Как да използвате капсулна кафе машина Bosch, за да се насладите на любимите си напитки по всяко време? За да работи устройството правилно и дълго време, е важно да го използвате правилно. В зависимост от модела някои детайли може да се различават, така че преди да започнете и подготвите, трябва да прочетете инструкциите, приложени към устройството. В тази статия ще ви запознаем с общите правила и принципи на работа.

Общ принцип на работа

Кафемашина с капсули ви позволява да приготвяте различни напитки за всеки вкус – не само различни видове кафе, но и какао, чай и горещ шоколад. Това е възможно благодарение на зареждането на капсули – контейнери с препарати за напитки (смляно кафе, сухо какао и др.). Само капсулите Tassimo system са подходящи за кафемашини Bosch. Допълнителното им удобство е, че всяка капсула има баркод, от който устройството само разчита рецептата на напитката, включително количество вода, температура, време за варене и др.

Подготовката се извършва на няколко етапа:

 • В резервоара се налива вода.
 • Водата се подава към устройството с помощта на помпа и се нагрява там до желаната температура.
 • Под налягане нагрятата вода протича през капсулата със смляно кафе, варейки го.
 • Готовата напитка излиза в чашата, а филтърната клапа задържа утайката.

Включване и първо стартиране

За да разберете как да използвате правилно капсулна кафемашина Bosch, е важно да знаете как да направите първия й пробен пуск. Първо трябва да свържете устройството към мрежата и да го включите, като натиснете съответния бутон, ако има такъв. Не трябва обаче веднага да започвате да правите кафе – първо трябва да изплакнете устройството отвътре и да се уверите, че е в добро състояние. За първи старт кафемашините на Bosch имат специален жълт сервизен диск (намира се във вдлъбнатината отстрани). Трябва да го монтирате в системата за приготвяне, да напълните резервоара с чиста вода, да поставите чашата върху държача и да стартирате програмата за приготвяне на кафе. Получената течност трябва да се отцеди, а самата процедура да се повтори три пъти, след което да се върне дискът на мястото му. 

Приготвяне на напитки

За да приготвите кафе (или друга напитка според етикета на капсулата), трябва да изпълните няколко прости стъпки:

 • Регулирайте нивото на държача и поставете чашата върху него.
 • Налейте чиста вода в резервоара.
 • Включете устройството.
 • Повдигнете капака, поставете капсулата, затворете капака.
 • Натиснете бутона „Старт“.
 • След като приготвите напитката, изчакайте, докато индикаторът спре да мига, повдигнете капака и извадете използваната капсула.

Важно е да вземете предпазни мерки, за да не се изгорите – капсулата може да е гореща! Когато използвате допълнителна млечна капсула, тя трябва да бъде поставена първо. Ако трябва да увеличите размера на порцията, трябва да задържите бутона „Старт“, докато получите необходимото количество напитка.

В допълнение към използването на вашата кафе машина с капсули Bosch , трябва да знаете как да я изключите безопасно. За ваше удобство устройството се самоизключва 60 секунди след приключване на приготвянето на кафето. След това можете просто да го изключите.

Правила за грижа

Грижата за кафе машината е лесна. Имате нужда от:

 • Изключете устройството от мрежата.
 • Отстранете държача за чаша и подвижните държачи за капсули, след което ги измийте под течаща вода или в съдомиялна машина.
 • Внимателно избършете местата, където са инсталирани и целия корпус на устройството.
 • Извадете резервоара за вода, изплакнете го и след това го напълнете до максимално ниво.
 • Върнете чистите и изсушени сменяеми части на първоначалните им места.
 • Включете устройството и направете промиването по същия начин, както при първото му стартиране.

Вече знаете как да използвате кафемашина с капсули Bosch и да се наслаждавате на любимите си напитки, когато пожелаете. Не забравяйте, че преди да използвате устройството, трябва внимателно да прочетете инструкциите за вашия конкретен модел.

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане