Грешки в кафе машината Franke

Правилна грижа за вградените кафемашини

Има много причини за грешки в кафемашините Franke, които често не са свързани със сериозни повреди. Кафе машината е технически сложно устройство с функция за самодиагностика. Ако някой от компонентите се повреди, електронният модул сигнализира за проблем и на дисплея се показва код за грешка. В някои случаи причината може да е техническа повреда, свързана с пренапрежение на тока или други фактори. Не бива обаче да пренебрегвате сигналите, изпращани от вашето устройство. Нека да разгледаме основните кодове и причините за проблемите, свързани с тях. 

Често срещани кодове за грешки за кафе машини Franke

В случай на неизправност, дисплеят светва и показва буквено-цифрова парола, която в криптиран вид ни казва кои части и възли трябва да бъдат проверени, къде са необходими ремонти или допълнителна диагностика. Ако видите такава парола, дешифрирайте я с помощта на сервизната книга или инструкциите за експлоатация и определете необходимостта от обаждане на специалист. В нашата статия ще анализираме най-често срещаните кодове, които могат да ви помогнат, ако нямате ръководство под ръка. 

 • Грешка 1. Ако този код за грешка се появи на вашата кафе машина Franke, трябва да се свържете със специалистите от сервизния център, тъй като кодът показва неизправност на парния модул. Най-вероятно ще ви е необходима пълна подмяна на елемента, тъй като ремонтът на парния блок е непрактичен (ремонтът е доста скъп и след кратко време устройството ще се счупи отново).
 • Грешка 2. Тази грешка се появява на екрана, когато сензорът за температурата на нагряване на кафето е повреден. Ако устройството намали температурата до минимум (+5), например при преместване в друга стая от другата страна на улицата, температурният сензор ще отчете проблем. След нагряване до допустимата температура (стайна температура), кодът за грешка ще изчезне. Ако след известно време това не се случи или кодът се появи без причина, трябва да се свържете със специалист за пълна диагностика на кафе машината.
 • Някои модели кафемашини Franke показват код за грешка Error 2, когато кафемелачката е блокирана. Тази функция може да бъде отключена само от сервизни техници.
 • Грешка 5—грешка в системата за термичен контрол. Температурният сензор или термоблокът може да се повредят.
 • Грешка 8 показва неизправност на скоростната кутия на кафе машината. Точната причина за повредата не може да бъде установена без вътрешна диагностика. Най-често, ако се появи този код, ще трябва да смените скоростната кутия. Въпреки това, същият код може да показва грешка в блока за приготвяне или буталото на модула за приготвяне. Тази неизправност може да възникне поради неправилна работа, настройка или почистване на кафе машината. Можете да опитате сами да направите първоначалния ремонт. Изключете устройството от захранването, изплакнете обилно варещия блок и направете настройки в съответствие със сервизната книжка. Ако горните стъпки не накарат кода за грешка да изчезне, свържете се с вашия сервизен център за помощ.
 • Ако се появи грешен код на системата за пълнене на тръбата, трябва да почистите хидравличната система и да я напълните с вода, като включите режима на подаване на вода (пара). Грешката показва, че в хидравличната система е навлязъл въздух.
 • Празните тави показват, че тавата с остатъци от кафе е значително замърсена. Почистете обработеното кафе. Няма нужда да викате специалист.
 • Липсата на тави най-често показва лоша фиксация на тавата или нейното отсъствие. Ако тиганът е инсталиран, опитайте да го премахнете и да го инсталирате обратно. Ако сте сигурни, че палетът е добре фиксиран, но грешката не изчезва, може да се наложи да почистите електрическите контакти.
 • Brewing unit missing — проверьте, установлен ли заварочный блок. Для устранения, вытащите его и установите заново.
 • Add beans. В контейнере закончились зерна кофе. Добавьте необходимое количество (до отметки «минимум»).

Други неизправности

В допълнение към грешките при самодиагностика на кафе машини Franke , може да се нуждаете от помощта на специалист, ако се появят такива неизправности:

 • Няма подаване на вода при стартиране на цикъла на варене. Ако в каната има вода и системата е напълно свързана, кафето не тече в чашата.
 • Теч в някой от компонентите или тръбите.
 • •Проблем с включването. Устройството е свързано към работещ контакт (проверете изправността, като свържете друго работещо електрическо устройство към контакта), но нито една от лампичките не свети и устройството не реагира на докосване.
 • Индикаторите светят, но не реагират на допир.
 • Проблеми със смилането на кафе. Сигналът може да бъде липсата на характерен шум при смилане на зърна.
 • Без отопление на водата. Вода със стайна температура се влива в чашата, което позволява цикъл без приготвяне на кафе.
 • Други неидентифицирани грешки, които карат машината да не прави кафе.
 • Уредът за капучино не работи.
 • Кафе машината издава необичайно свистене, пращене, шум или бръмчене.
 • В края на цикъла на готвене уредът не извършва самопочистване.
 • Лошо извличане на кафе.
 • Кафето е сварено, но е твърде студено или твърде горещо.
 • Устройството се изключва спонтанно.

Всички тези неизправности може да изискват внимателна диагностика. Дори малка повреда, ако не бъде отстранена навреме, може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще. 

Заключение

Въпреки високото качество, всеки потребител може да се сблъска с необходимостта да знае как да дешифрира грешките на кафе машината Franke. Благодарение на интелигентна система за самодиагностика и появата на буквено-цифрови кодове на дисплея, показващи неизправности, можете да разберете за необходимостта от почистване, изплакване и повреда на определени компоненти. Тъй като кафе машината е сложно техническо устройство, не трябва да се опитвате сами да извършвате ремонтни работи, свързани с разглобяването на устройството. Поверете тази работа на сервизен специалист , който има достатъчно опит и знания за бърз и качествен ремонт. Навременната и висококачествена поддръжка може да удължи живота на устройството с няколко години

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане