Какви са стандартните размери на кафемашините за вграждане

За вградените кафемашини

Кафе машината е възможност да спестите време и в същото време да получите вкусни напитки по класически рецепти. Моделите, работещи на зърна и капсули, имат различни параметри, като има и малки разлики между вградени и  свободно стоящи .

Преди да изберете, трябва внимателно да измерите пространството – перваз на прозорец, ъгъл на работен плот, стенен шкаф или рафт, където искате да поставите уреда. Необходимо е също така да се осигури свободен достъп до подвижни блокове – контейнер със зърна, тави за торта или капсули, резервоар за вода или да се обмисли възможността за свързване към водопровод. Ето защо е толкова важно да знаете параметрите на устройството, както и броя на автоматичните рецепти, настройките и налягането.

Стандартни размери на кафе машини

Тъй като параметрите зависят от вида кафе машини, трябва да знаете тяхната класификация:

  • капсула – една от най-компактните;
  • рожков;
  • автоматичен.

Произвеждат се и специални машини за еспресо. В зависимост от вида на монтажа биват вградени и свободностоящи. Размерите се влияят от наличието на капучино, неговия тип и начина на получаване на вода – от резервоар или директно водоснабдяване. За разлика от други устройства, основната роля се играе не от ширината, а от дълбочината и височината.

                                      Компактен          Средно аритметично                 Голям      
     ширина (cm)          20-35          33-40          45-60
     Височина (cm)          30-45          45-46          45.5-60
     Дълбочина (cm)          30-45          45          45-55

Има професионални центрове за приготвяне на кафе, чиято ширина варира от 60 см. Това са напълно автоматични устройства, които се използват във вериги за обществено хранене, кафенета и офиси.

Височина на свободно стоящите единици

Има две стандартни опции за настолни машини.

  • 30-45 см – компактни, често тяхната ширина е в рамките на 30-35 см;
  • от 45 до 60 см – пълноразмерни, широки и дълбоки.

Обикновено височината на стенните шкафове е само 45 см, понякога и по-висока. Това е подходящ вариант за монтаж на нивото на гърдите, за да бъде използването на устройството максимално удобно.

Компактни устройства

Компактните кафемашини се предлагат както на зърно, така и на капсула. Обикновено тяхната ширина е в рамките на 30 см, височината може да достигне 45 см, а дълбочината е същата стойност. Отличен пример за такова устройство е DeLonghi Autentica ETAM 29.510.SB. Ширината му е само 19,5 см, височина 34 см, а уредът разполага с резервоар за 1,3 литра вода и контейнер за зърна за 200 гр.

Размери на кафе машини за вграждане

Вградените кафемашини са най-стандартизирани: тяхната ширина и дълбочина не надвишава 60 см, а височината им е 45 см. Това са оптималните параметри за инсталиране на устройството в колона, например с фурна, съдомиялна машина или микровълнова печка .

Разбира се, има и по-високи опции – от 45,5 и 59,5 см, но те не са толкова търсени. 

Оцени статията
( No ratings yet )
Кафемашини за вграждане