Коя кафе машина на зърна да изберете за вашия дом?

Полезни съвети

Коя машина за кафе на зърна е по-добре да изберете за вашия дом и струва ли си изобщо да закупите оборудване, което е доста трудно за овладяване? Както подсказва името, кафените зърна се зареждат в такава кафемашина и се смилат автоматично непосредствено преди варенето. Това донякъде забавя целия процес на приготвяне и в същото време гарантира отлично качество на напитката – при условие че зърната са избрани правилно.

Модерните машини правят приготвянето на кафе от зърна възможно най-удобно: те включват собствена кафемелачка, а електронна система за управление ви позволява да програмирате времето за включване на машината, така че ароматната напитка с или без мляко да бъде готова до определеното време. Друго предимство на такива устройства и разликата, например от капсулните, е тяхната универсалност, тъй като потребителят може да използва всяко зърно според вкуса и бюджета си.

Как работи машината за кафе на зърна?

Кафе машината  е доста сложно устройство, цялото му „пълнене“ обикновено се разделя според предназначението на така наречените единици. Сред тях трябва да споменем преди всичко инфузора, който е пряко отговорен за приготвянето на напитката. Също толкова важно е устройство за смилане на зърна или мелница за кафе. Освен тях кафе машините включват дозиращо устройство, благодарение на което се измерва необходимото количество прясно смляно кафе за приготвяне, нагревателен елемент (бойлер), контейнери за вода, кафе на зърна и използвано кафе, дозатор, помпа за създаване на необходимото водно налягане и манометър за контрола му. 

За управление на готвенето се използва микропроцесор, а всички работни параметри се задават и контролират от контролния панел. Допълнителните елементи включват системи за разпенване или добавяне на мляко и рафт за нагряване на чаши. 

Експертен съвет: Повечето кафе машини на зърна са подходящи и за приготвяне на напитка от готово смляно кафе, което значително разширява техните възможности. 

Оперативна процедура 

Машините за кафе на зърна принадлежат към автоматичния клас: потребителят просто трябва да зареди кафе на зърна, вода и мляко (ако планирате да приготвяте млечни напитки) в съответните контейнери и след това да изберете параметрите за приготвяне с помощта на контролния панел – например, вид напитка, обем, сила на кафето. След натискане на бутона „Старт“ готвенето ще започне. Какво се случва, когато това се случи:

  • Системата за управление проверява функционалността на всички компоненти на устройството и отчита готовност за работа.
  • Водата от резервоара се изпомпва в котела с помощта на помпа, а оттам, след като се загрее, постъпва в варящия блок.
  • В същото време кафеените зърна влизат в кафемелачката, а полученият прах се пресова, след което през него преминават гореща вода и пара под високо налягане.
  • Напитката се придвижва към дозатора и се налива в предварително поставена чаша, използваното кафе се изхвърля в контейнер за отпадъци.
  • След приключване на работа кафемашината трябва да се почисти от останалото кафе, а ако се използва система за мляко, също и от мляко. 

Тъй като кафето на зърна е по-евтино от смляното кафе и особено кафе на капсули (по отношение на обема на употреба), този метод на приготвяне е по-изгоден и покупката на кафе машина може да се изплати доста бързо при редовна употреба. 

Експертен съвет: Най-доброто машинно кафе се прави от зърна арабика, известни със своя отличителен аромат и мек, наситен вкус. Зърната арабика често се допълват със зърна робуста, които имат по-остър вкус и мирис, което придава сила на напитката.

Как да изберем кафе машина

Машините за кафе на зърна се предлагат както в вградени, така и в свободностоящи версии: като правило, последните са с по-ниска цена. Но във всеки случай характеристиките, които можете да използвате, за да ръководите своя избор, ще бъдат същите. 

В зависимост от  начина на работа, кафемашините могат да бъдат представени в  автоматични или полуавтоматични версии. Както вече споменахме, приготвянето на кафе в автоматична машина се свежда до настройка на силата на напитката, степента на смилане, обема на чашата и всички по-нататъшни действия се извършват без човешка намеса. Такива устройства са доста скъпи и ремонтът им или подмяната на компоненти често също изисква значителни средства. 

В допълнение към автоматичните, рожковите кафе машини, които се наричат ​​полуавтоматични , понякога се класифицират като зърнени кафе машини . Ще трябва да смелите зърната за тях в отделна кафемелачка, а също така трябва да набиете кафето в държача ръчно. В същото време тези устройства предлагат повече поле за въображение и ви позволяват да приготвяте наистина авторски напитки. 

Габаритните размери на кафе машината зависят преди всичко от възможността за вграждане. Повечето съвременни уреди за вграждане се предлагат с възможност за монтаж в колона заедно с други домакински уреди и следователно имат стандартна ширина от 60 см. Височината на модела за вграждане може да се определи от капацитета на контейнерите за зърна и вода, вида на нагревателния елемент и набор от допълнителни функции. Свободностоящите модели са по- компактни  – височината им може да бъде около 35 см, а дълбочината – до 45 см, но за тях ще трябва да отделите място на масата. 

Експертен съвет: забелязано е, че кафе машини от един и същи производител, независимо от цената, приготвят напитки, които са повече или по-малко сходни на вкус, докато напитките, приготвени в машини, произведени от различни марки от една и съща ценова категория, ще се различават значително по вкус. 

Мощността на кафе машината определя колко бързо ще се приготви напитката. Устройствата за дома имат мощност от около 1200–1600 W, а за свободностоящите модели е само малко по-малко. Особеността на кафе машините е, че не трябва да преследвате висока мощност, защото ако водата преминава твърде бързо през слоя смляно кафе, всички ароматни и ароматни вещества нямат време да влязат в него. Заедно с мощността си струва да се изясни налягането, под което се подава водата: в повечето модели, включително професионалните, е около 15 бара. 

Въз основа на вида на управление, зърнените кафе машини могат да бъдат разделени на механични и електронни. Механичната система за управление включва настройка на работни параметри с помощта на бутони, лостове и, по-рядко, въртящи се превключватели. Предимствата на механичното управление са простота, надеждност и поддръжка. Кафе машините с електронно управление са малко по-скъпи: те използват сензорни бутони и дисплей за регулиране на работните параметри: такъв контролен панел е много по-лесен за поддръжка. 

Кафемелачката , включена в машината за зърнено кафе, може да бъде мелничка с мелница или ротационна мелница. Мелниците са по-тихи и могат да бъдат оборудвани с керамични или стоманени фрези, като първите се считат за по-добър избор поради тяхната издръжливост и липсата на топлина, генерирана по време на работа. Те не се нуждаят от заточване, броят на нивата на смилане на керамичните кафемелачки е по-висок от този на стоманените. Степента на смилане се регулира с помощта на елементите на контролния панел – броят на градациите е най-малко пет, но в първокласните машини може да бъде по-висок. 

Експертен съвет: Има мнение, че стоманените мелници могат да се нагорещят много при интензивно въртене и по този начин да повлияят на вкуса на кафето. Всъщност това не е така: в съвременните модели специално покритие предотвратява това и благодарение на високата мощност зърната се смачкват толкова бързо, че температурата на мелничните камъни няма време да се повиши. 

Обемът на резервоара за вода и контейнера за кафе на зърна  е важен параметър при избора на модел, тъй като от него зависи времето, което ще отделите за приготвяне на напитки. Колкото по-големи са контейнерите, толкова по-дълго машината ще работи непрекъснато, без презареждане на вода и зърна. Ако устройството е закупено за няколко души, този индикатор трябва да се вземе предвид. При моделите за вграждане обемът на резервоара може да бъде до 2500 ml, а капацитетът на контейнера за зърно може да бъде до 500 g. 

Допълнителните функции на съвременните кафе машини са многобройни и разнообразни. Те включват регулиране на температурата и силата на кафето, настройка на височината на дозатора за напитки за използване на чаши с различни размери, подаване на вода не само за кафе, но и за чай, приготвяне на две чаши едновременно, автоматично приготвяне на капучино с с едно докосване, функция за автоматично изключване, програми за почистване и измиване и премахване на котлен камък и много други. Всички те са предназначени да направят използването на кафе машината по-удобно и достъпно. 

Рецензия на клиента: „…уредите за вграждане са всичко за нас и веднага оцених кафемашината – не заема място на масата, изглежда стилно, много е удобно за наливане на вода и издържа дълго време, не като в обикновена машина. 

Най-добрите производители на кафе машини на зърна

Кафе машини на зърна се произвеждат както от големи универсални компании, така и от специализирани производители. Известността и авторитетът на марката все още остават един от решаващите аргументи при избора, освен това големите марки често имат по-достъпен сервиз и резервни части.

Smeg е най-голямата италианска компания, предлагаща както вградени, така и настолни модели зърнени кафе машини. Устройствата за монтаж в колона с месингови фитинги са оборудвани с мелница с керамични воденични камъни. Можете да приготвите еспресо и капучино с натискането на един бутон. Настолни кафемашини в разнообразие от цветове от известната ретро серия в стила на 50-те години получиха наградата за най-добър дизайн. Те ви позволяват да приготвите 8 чаши кафе подред и предлагат приятно съотношение цена-качество. 

Bosch е световноизвестна немска компания, която представя машини за вграждане в строг модерен стил, използвайки зърна и смляно кафе. Тяхната особеност е функцията OneTouch DoubleCup, благодарение на която можете да приготвяте две чаши капучино или други напитки с мляко едновременно. Системата за управление ви позволява да създадете до 8 потребителски профила и да запомните техните предпочитания. 

Рецензия на клиента: „… цялото ни семейство обича хубавото кафе, но не обича да мие кафемашината след него, затова специално потърсихме такава с измиваща система, за да сигнализира сама, че е време да я почистим. Разбира се, много вода се изразходва за миене, но няма нужда да се занимавате, кафето е готово и всичко е чисто. 

Nivona е немско-швейцарска марка, която произвежда луксозни настолни кафе машини и предлага собствено кафе в няколко разновидности. Всички машини позволяват приготвянето на еспресо и капучино, като е предвидено специално приложение за дистанционно управление от смартфон. Резервоарът за вода с увеличен капацитет ви позволява да приготвяте до 11 чаши кафе подред, а с помощта на системата за сензорно управление можете да настроите до 5 степени на смилане на зърната и да запазите потребителски рецепти в паметта.

Kuppersbusch , друг производител на луксозно оборудване от Германия, произвежда вградени и настолни зърнени кафе машини с възможност за използване на смляно кафе. Предимството на свободностоящите модели е техният голям цветен TFT дисплей, който ви позволява да приготвяте напитки интерактивно. Моделите за вграждане са оборудвани с плавен контролен панел със сензори и дисплей, регулируема по височина приставка за чаши и телескопични водачи за удобно пълнене на съдове с вода и зърна.

Рецензия на клиента: „…избърсването на кафе машина без бутони и въртящи се бутони е удоволствие; избърсвам го със салфетка и е чиста; мръсотия не се забива нито под бутоните, нито под дръжките на въртящите се контроли. И можете да го заключите от деца, за да не натискат нищо. 

Заключение

Добрата кафе машина на зърна за дома ще приготви ароматна напитка с едно щракване, ще украси вашата кухня и ще ви позволи да посрещнете гостите адекватно. За да изберете подходящия модел, вземете под внимание всички негови параметри, от марката, списъка с напитки и габаритните размери до вида на управлението и характеристиките на кафемелачката. Също така ще бъде полезно да прочетете мненията на експерти и отзиви на клиенти.

Оцени статията
( 4 assessment, average 4.5 from 5 )
Кафемашини за вграждане